• Προτάσεις για το ΣΠΙΤΙ !...

  Μάντεψε τη φωνή του ήρωα!
  Διαλέξτε ένα παραμύθι που σας αρέσει, βρείτε τους ήρωες και επιλέξτε με το παιδί μια φωνή συγκεκριμένη για κάθε ήρωα… Δοκιμάστε μια μπάσα… Μια ψιλή… Μια άλτο φωνή… Μια ανδρική… Μια γυναικεία… Μια παιδική… Μια φωνή από έναν παππού ή μια γιαγιά…
  Αφού βρείτε μια φωνή για κάθε ήρωα μπορείτε να φτιάξετε κάρτες με τις εικόνες/ ζωγραφιές του κάθε ήρωα… και να παίξετε το… Μάντεψε τη φωνή!
  Ο ένας παίκτης δείχνει την κάρτα του ήρωα και ο άλλος μιμείται την φωνή του!
  Ποιος παίκτης θυμάται πιο εύκολα; Ποιος μάζεψε τις περισσότερες κάρτες ηρώων;
  Ζωντάνεψε μια σκηνή…!
  Μια άλλη ιδέα είναι να ζωντανέψετε όλη την ιστορία ή μια σκηνή της… Την αγαπημένη σας… Μπορείτε να την αλλάξετε και να φτιάξετε και μια δική σας…
  Συζητήστε για τους ήρωες της σκηνής αυτής, τα χαρακτηριστικά τους… Καθώς και έννοιες που πραγματεύεται η ιστορία (π.χ. καλοσύνη, αλληλεγγύη, φιλία, συμπόνοια..) Τι σημαίνουν για εμάς;
  Μεταμορφωθείτε στους ήρωες! Χρησιμοποιήστε υφάσματα, ρούχα, χαρτόνια… Φτιάξτε τα σκηνικά…με απλά υλικά!
  Ζητήστε βοήθεια από τα παιδιά! Ζουν σκηνές από παραμύθια κάθε μέρα!
  Διασκεδάστε!
  Ζωγραφίζω και φτιάχνω τη δική μου ιστορία!…
  Αν έχετε στο σπίτι νερομπογιές ή μπογιές, μαρκαδόρους, μολύβια, ξυλομπογιές… μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας εικονογραφημένες ιστορίες… συνδυάζοντας τα υλικά σας! 
  Μπορεί αυτή τη φορά η έμπνευσή σας να ξεκινήσει από ένα πουλάκι…ή και όχι…
  Αποφασίστε ποιος/ποιοι θα είναι οι ήρωες και…αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη!
  Όταν οι ζωγραφιές είναι έτοιμες, μπορείτε να τις ενώσετε με συρραπτικό ή κορδέλα/σχοινί στην μία πλευρά και να φτιάξετε το δικό σας βιβλιαράκι!
  Φτιάξτε το δικό σας οχυρό!
  Είστε στο σπίτι! Είστε πολλές μέρες στο σπίτι….
  Τι θα λέγατε αν διαμορφώνατε έναν χώρο σε κάποιο δωμάτιο ή σημείο του σπιτιού σας; Από την αρχή….
  Ένα χώρο που θα μπορούσατε να διατηρήσετε για μεεεεέρες;
  Ένα χώρο που θα μπορούσατε να χωρέσετε όλα τα μέλη της οικογένειας;
  Αναρωτηθείτε: Τι υλικά θα χρειαστείτε;
  Συνεργαστείτε…Παρατηρήστε τα χρώματα…τα σχήματα…τα μεγέθη…
  Παίξτε με το χώρο…Δημιουργήστε μια σύνθεση ταιριάζοντας τα αντικείμενα…και…καλό παιχνίδι!!!…
  Ο μικρός μετεωρολόγος!
  Πάρτε χρώματα, μαρκαδόρους, νερομπογιές, κηρομπογιές, ό,τι έχετε στο σπίτι… Χαρτόνια με χρώμα, ή σκέτα, απλά χαρτιά! Δεν υπάρχει περιορισμός… και… ξεκινήστε!
  Ρωτήστε τα παιδιά τι καιρό μπορεί να έχει έξω μια ημέρα… και προτρέψτε τα να το ζωγραφίσουν σε διαφορετικό χαρτόνι κάθε φορά. Φροντίστε να τα βοηθήσετε να θυμηθούν όλες τις πιθανές καιρικές συνθήκες με ερωτήσεις όπως:
  Όταν κάνει πολύ κρύο, πώς είναι ο ουρανός; Πριν βρέξει, τι έχει ο ουρανός; Όταν πηγαίνουμε για μπάνιο στη θάλασσα;
  Έτσι θα καταλήξετε να έχετε σχεδιάσει λιακάδα, βροχή, συννεφιά, χιόνι, καταιγίδα, ήλιο με λίγα σύννεφα…
  Η Άνοιξη δεν μας φέρνει πάντα λιακάδα… ξαφνικά ο ουρανός μπορεί να γεμίσει σύννεφα και να αρχίσει το ψιλόβροχο… Γι’ αυτό λοιπόν μπορείτε κάθε πρωί, μετά το πρωινό σας, να πηγαίνετε στο παράθυρο ή στον κήπο σας για να κάνετε την πρόγνωση του καιρού!
  Κοιτάξτε τον ουρανό προσεκτικά. Δείτε αν έχει αέρα, νιώστε αν κάνει κρύο ή ζέστη… και κάντε την πρόγνωσή σας, διαλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα-ζωγραφιά που έφτιαξαν τα παιδιά. Μπορείτε να βρείτε ένα σημείο που να φτάνουν τα παιδιά και να κρεμάτε εκεί κάθε μέρα την πρόγνωση!… Το βράδυ μπορείτε να συζητάτε αν η πρόγνωση βγήκε ή όχι και γιατί…
  Ώρα για bowling!
  Για να φτιάξετε το δικό σας bowling, χρησιμοποιήστε τα χάρτινα κουτιά από το γάλα…ή πλαστικά μπουκάλια από νερό…ή αλουμινένια κουτάκια και τυλίξτε τα με χαρτοταινία…Στη συνέχεια βάψτε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν…Οι «κορύνες» σας είναι έτοιμες για παιχνίδι! Τοποθετήστε τες την μια δίπλα στην άλλη για να δημιουργηθεί ένα σχήμα τριγώνου…Κάντε κάποια βήματα πίσω και με μια μικρή μπάλα στοχεύστε!!
  Ποιος θα ρίξει τις πιο πολλές κορύνες;;
  Μουσικά αγάλματα
  Ένα παιχνίδι που απολάμβαναν πολλά παιδιά στο σχολείο μας είναι τα μουσικά αγάλματα. Εμείς σας προτείνουμε μια παραλλαγή του για παιχνίδι στο σπίτι.
  Σε κήπο ή στο σαλόνι, αρχικά αποφασίζετε ποιο θα είναι το οχυρό-καταφύγιο του «χορευτή» (π.χ. ο χώρος κάτω απ’ το τραπέζι). Σε πρώτη φάση, το παιδί μπορεί να είναι ο χορευτής και εσείς ο μουσικός. Στη συνέχεια, εσείς που είστε ο μουσικός, βάζετε μουσική και για όσο χρόνο παίζει η μουσική, ο χορευτής χορεύει στο ρυθμό. Όταν σταματήσετε τη μουσική, ο χορευτής γίνεται «άγαλμα» και εσείς το παρατηρείτε για να δείτε εάν κουνιέται – μπορείτε να κάνετε γκριμάτσες για να το «αναγκάσετε» να κουνηθεί, αλλά όχι να το αγγίξετε!
  Το παιχνίδι συνεχίζεται ανοίγοντας και κλείνοντας τη μουσική, μέχρι το παιδί να κουνηθεί, οπότε και ξεκινάτε να το κυνηγάτε! Αν προλάβει και μπει στο οχυρό-καταφύγιό του, νικάει, αν όμως το πιάσετε πριν μπει, νικάτε εσείς! Στη συνέχεια γίνεται εναλλαγή των ρόλων χορευτή και μουσικού. Μπορείτε να προτείνετε στο παιδί να γράφει τους πόντους και στο τέλος να μετρήσει ποιος συγκέντρωσε τους πιο πολλούς!
  Μια ιστορία στην αγγλική γλώσσα!
  Harold and the purple crayon: Διαβάζουμε και ακούμε την ιστορία του Harold που με ένα μόνο χρώμα, το μωβ , και με την φαντασία του έφτιαξε έναν ολόκληρο κόσμο!! Βρείτε την ιστορία στον σύνδεσμο:
  https://www.youtube.com/watch?v=35y8j6c3ecQ 
  Draw your own adventure: Η περιπέτεια των παιδιών (στην καραντίνα!). Τυπώστε μερικές φωτογραφίες των παιδιών, κόψτε τες και κολλήστε τες σε λευκά φύλλα Α4.
  Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μωβ μαρκαδόρο ή κηρομπογιά, για να φτιάξετε με τα παιδιά την δική τους περιπέτεια! Μπορούν να εμπνευστούν από την ιστορία του βιβλίου ή από τη φαντασία τους!
  Γυμναστική στο σπίτι!…
  Μικροί και μεγάλοι έχουμε ανάγκη να «ξεσκουριάσουμε» μιας και είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι…τι καλύτερο λοιπόν από γυμναστική!
  Αναζητήστε στο διαδίκτυο ασκήσεις γυμναστικής που μπορεί να κάνει όλη η οικογένεια…Βρείτε μια πρόταση στον παρακάτω σύνδεσμο:
   https://www.youtube.com/watch?v=HauE2uyOHJY
  Αν πάλι δεν είστε της γυμναστικής δεν πειράζει! Βάλτε όποια μουσική αρέσει σε εσάς και τα παιδιά σας και χορέψτε…χορέψτε όπως αρέσει και μπορεί ο καθένας σας και διασκεδάστε το!!!
Απρίλης 2020Προτάσεις Πασχαλινές!…