• Φεστιβάλ Φυσικών Επιστημών… και όχι μόνο!!

  Περάσαμε μια χρονιά γεμάτη… εμπειρίες, ανακαλύψεις, αναζητήσεις, συνεργασίες και φιλίες!… Όλα αυτά έχουν αξία όταν τα μοιράζεσαι… γι” αυτό κι εμείς θελήσαμε να τα μοιραστούμε με γονείς και φίλους σε μια ανοιχτή γιορτή- Φεστιβάλ Φυσικών Επιστημών…και όχι μόνο! 

  Ο κήπος και το σχολείο γέμισαν παιχνίδια, πειράματα, κατασκευές και δημιουργίες… με κεντρικό άξονα διάφορα φυσικά φαινόμενα που προβλημάτισαν τις ομάδες στα πλαίσια των σχεδίων εργασίας και των project που δούλεψαν τη χρονιά που πέρασε, αλλά και από τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν καθόλη τη σχολική χρονιά!

  Ένας «φωτεινός παντογνώστης» συνδίασε τις απορίες της ομάδας του Νηπιαγωγείου για την ανακύκλωση…με τη λειτουργία των κλειστών ηλεκτρικών κυκλωμάτων που ανακάλυψαν μέσα από πειραματισμό.

  «Σκιές… παιχνίδια… ιστορίες» δημιούργησαν η ομάδα παιδιών 3 χρόνων, εξερευνώντας την πορεία του φωτός και τη δημιουργία σκιάς… με αποκορύφωμα ένα θέατρο σκιών στον κήπο! Συντονισμός κινήσεων και ανάπτυξη της φαντασίας σε ένα παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους!

  Το νερό απασχόλησε την ομάδα παιδιών 2 χρόνων… μέσα από την ιστορία του Ρίγκι, το μυρμήγκι τα παιδιά δοκίμασαν να φτιάξουν βάρκες για να περάσει το νερό ο ήρωας… ενώνοντας διάφορα υλικά! κάποια επέπλευσαν…κάποια βυθίστηκαν όμως! ποιά άραγε;

  Δοκίμασαν όμως και τις δεξιότητές τους προσπαθώντας να δημιουργήσουν φυσαλίδες με διαφορετικά αντικείμενα! 

  «Πειρατικά πειράματα» απασχόλησαν την ομάδα παιδιών 3,5 χρόνων… απλά και καθημερικά υλικά που βρίσκονται στην κουζίνα αλληλεπιδρούν δημιουργώντας φαντασμαγωρικά παοτελέσματα! χρώματα, υφές…ακόμη και κίνηση ταξίδεψαν τα παιδιά στον κόσμο του πειραματισμού, της δοκιμής και της επαλήθευσης!

  «Παιχνίδια με το χρόνο»  ήταν οι δραστηριότητες που οργάνωσαν η μία ομάδα προνηπίων… φτιάχνοντας κλεψύδρες για να μετρούν λεπτά και δευτερόλεπτα σε διάφορες δοκιμασίες…αλλά και ένα διαφορετικό ρολόι που το μπερδεύει ο μαγνητισμός, σε ένα ομαδικό παιχνίδι- παραλλαγή του «ρολογά – ρολογά»!

 • Η άλλη ομάδα προνηπίων συγκέντρωσε όλη τη γνώση της για τη γη…σε ένα επιδαπέσιο παιχνίδι! Τι υπάρχει στη γη, από κάτω…αλλά και πάνω από αυτή! ένα κινητικό παιχνίδι καλούσε τους παίκτες να εξερευνήσουν βιωματικά την εναλλαγή ημέρας και νύχτας!

  Ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού περιείχε όλα όσα διαπραγματεύτηκαν τα παιδιά του νηπιαγωγείου και των προνηπίων όλη τη χρονιά στο Εργαστήρι Περιβαλλοντικής με θέμα «Διαδρομές: Από την αυλή του σχολείου μας στο πάρκο της γειτονιάς μας»… θέματα όπως το χώμα και το νερό, τα φυσικά και τεχνητά υλικά, το οικοσύστημα της λίμνης και το πάρκο της γειτονιάς, η μείωση και η επανάχρηση των υλικών,η ανακύκλωση, η  κομποστοποίηση έγιναν γρίφοι και ερωτήσεις σε μια διαδρομή στους χώρους του σχολείου!

  Το εργαστήρι του σχολείου γέμισε ψάρια! Η εικαστικός Joan Jonas έδωσε την ιδέα, κι εμείς τη συνεχίσαμε ζωγραφίζοντας σε ένα χαρί ακολουθώντας το έργο της καλλιτέχνιδος που προβαλλόταν από μαι φωτεινή πηγή!

  Τη γιορτή κάλυψε με μουσικές, εκπομπές και live αναμετάδοση και το ραδιόφωνο του Παιδότοπου, το οποίο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του εργαστηρίου ραδιοφώνου, σε συνεργασία με το European school radio! Ερωτήσεις για τις θεματικές της γιορτής, συζητήσεις για τις διακοπές, ρεπορτάζ και τραγούδια από γονείς και παιδιά δημιούργησαν μια υπέροχη ατμόσφαιρα!

  «Ιστορίες…με φωτογραφίες» στήθηκαν σε μια γωνιά του κήπου…σε μια έκθεση φωτογραφίας! δυο άλμπουμ…κύβοι έδειχναν τις φωτογραφίες που έβγαλαν και οργάνωσαν σε ομάδες τα μεγαλύτερα παιδιά, για να θυμούνται όλα όσα τους άρεσαν από το σχολείο τη χρονιά που πέρασε, στο εργαστήρι Τεχνολογιών της Πληρφορίας και της Επικοινωνίας…. αλλά και οι φωτο-ιστορίες που δημιούργησαν τα μικρ’ότερα παιδιά, εμπνευσμένα από αγαπημένα τους παραμύθια!

Ιούλιος 2017Ένα ιατρείο στον κήπο μας!…
Ημερολόγιο
< 2020 >
June
MoTuWeThFrSaSu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Αρχείο Νέων